Opvoeding pup

De eerste twee dagen dat de pup bij je in huis is adviseer ik je om de pup zijn gang te laten gaan. Hou er rekening mee dat alles vreemd is, hij is net uit zijn vertrouwde omgeving weggehaald en kan het best even moeilijk hebben. Het wennen aan de nieuwe omgeving is voor de dag dat de pup in huis komt en de dag erna, al genoeg socialisatie, gun hem de tijd! Voor de nacht zou ik hem in een bench doen, die niet te groot dient te zijn. Als hij de eerste nachten piept, dan moet hij wss een plasje doen en zul je dus je bed uit moeten. Vaak zie je dat dit na de eerste week al afneemt en kunnen ze best wel paar uur doorslapen. Overdag zet je de pup na elk slaapje direct buiten en prijs je hem natuurlijk uitbundig als hij een plasje buiten doet.

Indien er toch een ‘ongelukje’ gebeurt, wordt dan niet boos, gewoon opruimen en de pup geen aandacht geven. Wat je nooit en te nimmer mag doen is de pup met zijn neus door de ontlasting halen. Een hondenneus is heel gevoelig en de relatie tussen jou en je pup kan onherstelbaar beschadigd zijn!!!!!

Draagzak

Na de eerste twee dagen in en om huis (het liefst zonder druk bezoek) gaan we verder met de socialisatie. Probeer elke dag iets met je pup te ondernemen. Mee naar het dorp, naar de markt, de auto in, mee op bezoek, enz enz. Dit alles dient gedoseerd te gebeuren, een pup slaapt het grootste deel van de dag en verwerkt zijn ervaringen tijdens de slaap. Het zal dan ook vaak gebeuren dat je pup geluiden en bewegingen maakt als hij slaapt. Overprikkel de pup niet, hierdoor kunt je een onrustige hond creëren. Per wandelsessie maximaal 5 minuten wandelen per levensmaand en dagelijks 1 nieuwe ervaring is voldoende om hem tot een stabiele sociale hond op te voeden.

Zodra de pup een beetje gewend is (na een week) en hij de tweede enting heeft gehad, wordt het tijd voor de puppyles. Zoek een goede hondenschool in de buurt waar je op tijd in kunt stromen. Puppyles is voornamelijk belangrijk om jouw pup te laten wennen aan andere honden. Je leert hoe je met de pup spelenderwijs allerlei oefeningen en trucjes kunt doen. Een uurtje qualitytime met de baas is erg belangrijk, je zult merken dat hij na een paar weken precies weet welke dag het is en dat hij weer naar ‘school’ mag.  Menig kooikerhondje vindt het erg leuk om naar ‘school’ te blijven gaan en zich te bekwamen in o.a. agility, apporteren, combisport, flyball, gehoorzaamheid, schapen drijven, speuren enz enz…