Hoe fokken wij?

Hoe fokken wij, wat mag je van ons verwachten.

Wij zijn aangesloten bij de Vereniging Het Nederlandse Kooikerhondje en wij fokken volgens het fokregelement van deze rasvereniging. De puppy’s worden verkocht met een door de rasvereniging geadviseerde koopovereenkomst.

Onze puppy’s worden (mits alles goed gaat) bij ons in de huiskamer geboren en grootgebracht tot ze opgehaald worden door de nieuwe baasjes. De eerste weken zal ik in de kamer bij het nest slapen zodat ik de moederhond kan ondersteunen, in de gaten kan houden of elke pup voldoende drinkt en of ze veilig liggen. Overdag zal er altijd iemand bij het nest aanwezig zijn. De eerste twee weken zijn de puppy’s nog blind en doof, maar de reuk en tastzintuigen zijn al goed ontwikkeld. Omdat ze de eerste weken nog erg vatbaar zijn voor allerlei infecties laten wij in die periode nog geen bezoekers toe, wij zullen de puppy’s zelf regelmatig oppakken en aan de “mensengeur” laten wennen. Vanaf 3 weken mag het nest bezocht worden.

Zodra de puppy’s er aan toe zijn zullen wij heel gedoseerd allerlei prikkels aan gaan bieden. Aan de normalen huisgeluiden (stofzuiger, tv, radio, wasmachine e.d.) zijn ze inmiddels al gewend. In de puppyren die in onze huiskamer staat, zullen wij attributen ophangen en neerleggen die geluiden maken, vreemd aanvoelen, wiebelen als er over gelopen wordt enz enz.

Als het mooi weer is mogen de puppy’s mee de tuin in en als ze lekker aan het spelen zijn zullen we van een afstandje een keer wat knalerwtjes af laten gaan, dit ter voorbereiding op vuurwerk en onweer. Het geluid van de grasmaaier, auto’s, vrachtwagens, tractoren zullen ze al vaak horen. Met de bolderkar zullen we een bezoekje gaan brengen aan de plaatselijke basisschool waar ze kennis gaan maken met kinderen. De puppy’s gaan mee in de auto naar bv de dierenarts. We gaan naar het tuincentrum en ook wordt er bezoekje aan de wekelijkse markt gebracht. De halsbandjes gaan af en toe om en om de beurt wordt een stukje aangelijnd gelopen.

Bezoek dierenarts

De pups worden ontwormd en ingeënt en krijgen een dierenpaspoort mee, ze krijgen een stamboom en worden door een medewerker van de Raad van Beheer voorzien van een chip. Indien de stambomen van de Raad van Beheer op tijd binnen zijn voordat de puppy’s naar hun nieuwe gezinnen gaan, dan krijgen de nieuwe eigenaren hem meteen mee. Indien ik de stambomen later ontvang, dan overhandig ik deze op het moment dat wij de pup in het nieuwe gezin komen bezoeken. Elke pup krijgt een speeltje/ dekentje mee met de nestgeur en een zakje voer, dit om de overgang van het nest naar het nieuwe gezin wat makkelijker te laten verlopen.